söndag 9 mars 2008

Problem med den norrländska ordkulturen?

He (verb). Ställa, lägga, sätta.


Verbet "he" är det ord som tveklöst är det mest använda inom norrländska gränser. Du kan ersätta det med näst intill alla svenska verb. He dig i säng nu. He på datorn.


He (pronomen). Denna, det här, det. Föregående ord för oss självklart in på substantivet med samma namn. Liksom många andra norrländska ord, har ordet "he" uppkommit i följd av någons lathet. Ordet är kort. Enkelt att säga. Faktum är att det antagligen är det mest lättuttalade ord som någonsin skådats. He är fint väder i dag. He är ju som så. He tro ja? int.


Henna (pronomen). Här, den här, denna. Syftar på utpekat föremål. Henna var en riktigt god gryta. Ja, lägg nycklarna henna.

Nalta (adjektiv). Aningens. Det ultimata ordet att använda när man känner sig halvdan och vill beskriva en känsla som är en smula förminskad. Jag är nalta trött. Dra mig baklänges, det här var naaaalta jobbigt.

Bilden till gårdagens andra chans.

– Jag grät bakom scenen. Nu är det över, säger hon.

Andra chansen

Jadu, det var en skrällande andra chans igår måste jag säga.
Men jag gissade rätt, fråga Ida i sms:et jag skickade till henne om kvällens föraningar.

Behöver nog inte säga något om alla bidrag igen, det kan man gå bak i tiden och läsa istället.

Kan bara säga jag tycker det var så otroligt roligt att Carola INTE gick vidare. Hon satt säkert och var så jäkla säker på att hon skulle gå vidare och inte Nordman.
Hon måste bara erkänna, hennes strul och bråk med Nordman hela veckan har gett honom så jävla mycket gratis PR så det finns inte! Om hon bara hade hållt sig i sitt hörn och knipit igen så hade hon kanske gått vidare. Annars måste hon bara erkänna, Svenska folket tycker inte om dig längre och du drog med dig Andreas ner i ditt fall!

Nordman och Sibel vidare iaf. Tycker ändå det är helt okej. En liten del av mig vill säga att det inte skulle vara så farligt att skicka Nordman till den stora finalen. Han påminner om den gamla synen alla hade om Sverige. Lite vikinga stuk med svenska folkmusiks toner.
Kanske folks skulle tycka det var läckert? Kanske till och med Nordman överraskar och har på sig platåskor och en silver hatt ;)

Sibel var bara söt, men som sagt. Varför ska hon ha det där långa släpet???

Nej, ska bli spännande att se nästa lördag :D


jo Lisa, gjorde ditt nya test och jag kommer dö före dig. Så jag slipper gråta på din begravning. Men jag dör bara 2 år före dig så jag kollar in alla heta ställen i himlen så kan jag visa dig runt sen när du kommer ;)